Fairphone heeft voor het eerst een bonus uitgekeerd aan werknemers van zijn Chinese partner Arima. Alle werknemers van Arima hebben vorige maand tot 82 euro per persoon gekregen. Daarmee wil Fairphone het gat dichten tussen het minimumloon in China en een loon waar werknemers echt van kunnen leven.
Werknemers van Arima zetten de smartphones in elkaar van het Nederlandse bedrijf. “Een bonus betalen om op een redelijk loon uit te komen zou niet revolutionair moeten zijn”, zegt Remco Kouwenhoven van Fairphone. “Het feit dat het nog uniek is, geeft aan hoeveel er nog verbeterd moet worden.”
De bonus wordt elk kwartaal uitbetaald en kan dus oplopen tot 324 euro per jaar. En dat is best fors afgezet tegen het minimumloon in China dat 260 euro per maand bedraagt. Van elke verkochte Fairphone 3 gaat er 1,50 euro rechtstreeks naar het personeel in de fabriek.
Fairphone hoopt dat werknemers daarmee een beter leven krijgen en ook tevredener worden over hun werk. Op lange termijn zou het ertoe moeten leiden dat het personeel minder over hoeft te werken. Dat is nu schering en inslag omdat het minimumloon niet voldoende is om van te kunnen leven.
Het uitbetalen van bonussen maakt deel uit van een veel breder programma van Fairphone om het welzijn van werknemers te verbeteren. Zo steken Fairphone en Arima de komende jaren ook 100.000 euro per jaar in het verbeteren van de werkomstandigheden in de fabriek. Daarbij moet de input vooral komen van het personeel zelf.
Duurzame smartphones slaan nog niet echt aan
Het Nederlandse Fairphone brengt sinds 2013 ‘eerlijke’ telefoons op de markt. De smartphonemaker streeft er naast betere arbeidsomstandigheden ook naar mineralen te halen uit conflictvrije mijnen en wil de milieu-impact van de toestellen zo laag mogelijk houden. Toch loopt het grote publiek nog niet echt warm voor de duurzame smartphone.
Daar moet de Fairphone 3 die afgelopen augustus op de markt kwam verandering in brengen. De nieuwe smartphone is met een verkoopprijs van 450 euro goedkoper dan zijn voorgangers, omdat Fairphone dit keer heeft gekozen voor een middenklasse-processor van Qualcomm, de Snapdragon 632. Verder heeft het toestel 4 GB RAM-geheugen aan boord en 64 GB aan opslag.
De Fairphone 3 heeft losse modules die makkelijk te vervangen zijn, waardoor de smartphone zo'n vijf jaar mee moet gaan. "We willen de markt voor duurzame, ethische telefoons creëren", zegt CEO Eva Gouwens. "Als wij kunnen laten zien dat we succesvol zijn, dan kunnen we de industrie aansporen om ook te veranderen."
Lees meer over duurzaam ondernemen:
- Tony’s Chocolonely start een internationale petitie om chocolademakers te verplichten de productie eerlijker te maken
- Bunq komt met een ‘groene’ betaalkaart: voor elke €100 die je uitgeeft, plant de internetbank een boom
- Deze Franse ondernemer heeft voor Ivoorkust een compleet toeristeneiland gebouwd van plastic afval